توضیحاتی در مورد معماری مدرن
امروزه با پیشرفت فناوری، مهندسان معماری برای طراحی ساختمان های خود رو به مدرنیسم آوردند. در حقیقت در مدرنیسم آنچه مهم است فرم میباشد. همچنین، در معماری مدرن، سازه، مصالح سازنده ی آن، استفاده بهینه از فضا و بهکارگیری منطق در طراحی اهمیت خواهد داشت. جنبش معماری مدرن با نشانه هایی آغاز شد. برخی از این نشانه ها در زیر بیانشده است:
- جنبش بینالمللی
- جنبش اکسپرسیونیسم
- جنبش بوروتالیسم
- جنبش فرمالیستی
- نوآوری های فنی
- تفکر درباره روش زندگی انسان
- استفاده از محیط های مصنوع


ویژگی های معماری مدرن
سادگی در طراحی و فرم از مهمترین ویژگی های معماری مدرن است. علاوه بر این، استفاده از مشخصات فیزیکی محل بهمنظور ارتباط فضای درونی و بیرونی ساختمان از دیگر ویژگی های معماری مدرن است. در زیر به تعدادی از ویژگی های معماری مدرن اشارهشده است:
- تأکید داشتن بر فرم هندسی ساده
- تأکید داشتن بر طرح و نقشه
- اهمیت به مکان و عملکرد سازه
- تمرکز بر روی فضا بهجای تمرکز روی دکوراسیون
- تأکید بر پاکیزگی، سادگی و عملکردگرایی در طراحی خانه
- تأکید بر اشکال کاملاً مستطیلی
- استفاده از مواد و سیستم های مدرن مانند ستون های فولادی، بلوک های بتنی، کفپوشهای بتنی آغشته به رنگ، فضای بدون ستون و سیستم گرمایشی تابشی
- استفاده خلاقانه از مواد سنتی مانند چوب، آجر و سنگ به روش های ساده که ویژگی های طبیعی آنها را به نمایش میگذارد و در صفحات صاف و بزرگ نصب میشوند.
- ایجاد یک ارتباط متفکرانه بین محل و ساختمان که در آن فضای داخلی به نحوی برنامهریزیشده است تا به بهترین وجه محیط طبیعی اطراف خود را توصیف کند.

حال سؤال این است که چگونه یک ساختمان با معماری مدرن داشته باشیم؟ برای جواب دادن به این سؤال لازم است با سه مشخصه ی مهم معماری مدرن آشنا شویم.
- خطوط تمیز فاقد تزئینات
- تأکید بر تودههای کم و افقی، صفحات افقی و فرورفتگی های سقفی گسترده
- استفاده زیاد از شیشه برای ایجاد نور طبیعی در کفپوشها

توضیحاتی در ارتباط با معماری مدرن ایرانی و ذکر چندین مثال
پیش زمینه ی معماری مدرن ایرانی برگرفته از معماری زمان قاجار است. در دوران قاجار زمینه ای فراهم شد تا معماران خلاقیت و نوآوری را وارد معماری سنتی کنند و به این ترتیب سبک معماری آن زمان را ارتقا دهند. در نهایت، معماری مدرن در ایران بعد از جنگ جهانی اول آغاز شد.
در زیر به نمونه هایی از معماری مدرن در ایران اشاره شده است:
- ساختمانی که در زیر مشاهده می کنید در شهر همدان واقعشده است. این ساختمان دارای نمای آجری است. این آجرها به نحوی روی هم چیده شده اند که یک سقف موجی مانند ایجاد کرده اند. مردم میتوانند از این سقف بالا رفته و روی آن بنشینند.
نمای ساختمان آجری - نمونه ی دیگری از معماری مدرن در ایران، خانه موشه است که با بهره گیری از سراشیبی دامنه ی کوه، در خارج از شهر تهران طراحیشده است. این خانه از سه جعبه پشتهای تشکیلشده که هر یک از آنها به سمت یک نمای متفاوت میباشد.
خانه موشه - مثالی دیگر برای معماری مدرن، ساختمان زیر است. پرده های آجری زاویه دار، سایه بانی برای فضای داخلی این خانه آجری در تهران است. شکاف ها و سوراخ های موجود در مصالح مورداستفاده این ساختمان بهمنظور کمک به تهویه هوای فضای داخلی آن طراحیشده است.
طراحی خلاقانه آجر در نمای ساختمان طراحی خلاقانه آجر در نمای ساختمان - نمونه ی دیگری از معماری مدرن در ایران پل طبیعت است. این پل طراحی و ساخته معمار جوان ایرانی لیلا عراقچیان است. در حال حاضر این پل بزرگترین پل عابر پیاده در کشور به طول 270 متر میباشد. علاوه بر این، این پل دو پارک را از روی یک بزرگراه شلوغ به هم متصل می کند.
پل طبیعت تهران - یک نمونه دیگر از معماری مدرن در زیر نشان دادهشده است. این بلوک آپارتمانی در محلات، با استفاده از انباشته های حاصل از صنعت سنگبری محلی ساختهشده و توسط معماران طراحیشده است.

توضیحاتی در ارتباط با معماری مدرن اسلامی
یکی از جلوه های بارز و خاص معماری مدرن، معماری مدرن اسلامی است. معماری اسلامی دارای ویژگی هایی است که دو ویژگی اصلی آن در زیر بیانشده است:
- اهمیت تزئینات خوشنویسی
- شکل مسجد
نمای مسجد – جی اف ار سی – gfrc – grc

امروزه با پیشرفت فناوری، نقش های اسلامی مدرن را می توان با سامانه های رایانه ای پیشرفته طراحی کرد. معماران با ارائه ی مدل های سهبعدی، طرح های پیچیده و خلاقانه ای را در حوزه معماری مدرن اسلامی خلق می کنند. در این نوع معماری مدرن بهمنظور طراحی منازل به سبک اسلامی از رنگ های آبی، سیاه، سفید و خاکستری استفاده می شود.

در زیر به محبوبترین ویژگی های معماری مدرن اسلامی اشارهشده است:
- کنده کاری های پیچیده
- درگاه های قوسدار
- استفاده از پارچه های رنگی
چرا به طور خاص میگویم معماری مدرن اسلامی و چگونه این معماری میتواند الهام بخش معماری معاصر در مقیاس جهانی باشد؟
در معماری معاصر همه چیز در مورد “جدید” بودن است. این همان چیزی است که به کلمه “معاصر” دلالت میکند، اینطور نیست؟ بنابراین، این امر عمدتاً مربوط به ایجاد اشکال جدید است که هیچ ارتباطی با متن یا تأثیر تاریخی ندارد. در حقیقت، هر دو جنبش معماری مدرن و معاصر غالباً به دنبال جدا کردن خود از گذشته “پیشین” بودند.
از طرف دیگر، معماری مدرن اسلامی بیانگر روشی کاملاً جدید در تفکر و بیان است. این سبک البته ناشی از آموزه های خود اسلام است. اکنون نکته جالب در مورد اسلام این است که فقط به یک زمان و مکان خاص محدود نمیشود. بلکه ادعا میشود روشی ابدی در زندگی است که می تواند نیازهای انسان را در هر زمان معین تأمین کند.
با توجه به این ماهیت جهانی اسلام، معماری اسلامی بسیار متنوع است، اگرچه این معماری برگرفته از اصول مشترکی است.

“پیشنهاد می کنم این مقاله را مطالعه کنید
“معماری مسجد – همه چیز در مورد معماری مسجد”
بگذارید اکنون به بعضی از این اصول متداول نگاهی بیندازیم و ببینیم که امروزه آنها چه چیزی میتوانند به ما ارائه دهند.
اصول کلی:
- اصالت
اصالت یکی از اصولی است که معماری اسلامی بر اساس آن بناشده است. بااینحال، “اصالت” در اینجا مترادف با “جدید بودن” نیست. در عوض، این امر اشاره به رعایت سنت های محلی اما بدون تقلید از گذشته دارد. این امر مستلزم مطالعه عمیق معماری سنتی است.
نخستین مسجد جهان اسلام - مدرنیته
اسلام علوم نوین را پذیرفته است زیرا قرآن خوانندگان خود را به مطالعه و کاوش تشویق میکند. بر این اساس، معماری اسلامی پذیرای جدیدترین فنآوریهای ساختمانی است اما بدون اینکه به دنبال مخالفت با شیوه های تاریخی ساختمان سازی باشد. چنین توازن بین مدرنیته و سنت، زمینه را برای فرصت های بی پایان طراحی در دنیای معاصر فراهم میکند. به این ترتیب، معماری هویت مکان و جوهر زمان را از دست نمی دهد.
نمای مسجد – جی اف ار سی – gfrc – grc
علاوه بر موارد فوق، اصول دیگری نیز در معماری اسلامی حائز اهمیت می باشد. این اصول شامل مواد، تکنیک ها، جغرافیای محلی، کاربر محور بودن آن و جلوه های آسمانی و زمینی آن است.
معماری اسلامی چندین اصل طراحی را به ما می آموزد و راه را به ما نشان میدهد. این اصول میتوانند به یک ماده غنی بهمنظور گذراندن یک دوره جالب دانشگاهی تبدیل شوند که از طریق آن دانشجویان میتوانند به تمام امکانات و کاربردهای آن پی ببرند.
معرفی جی اف ار سی جدیدترین متریال نمای مدرن
یکی از متریال هایی که درمعماری مدرن کاربرد بسزایی دارد و معماران از آن در نمای مدرن استقبال فراوانی داشته اند نمای جی اف ار سی است که در زیر به دلایل اهمیت جی اف ار سی در نمای مدرن می پردازیم؛
- قابلیت شکلپذیری:جی اف آر سی به دلیل انعطافپذیری الیاف شیشه، ازقابلیت شکلپذیری بالایی برخوردار است. و به معماران اجازه میدهد تا اشکال منحنی و هندسههای پیچیده را در هر طرحی خلق کنند. این ویژگی جی اف آر سی را برای سبکهای معماری مدرن که اغلب بر خطوط صاف، اشکال هندسی و فرمهای خاص تأکید دارند، ایدهآل میکند.
- استحکام و دوام: جی اف آر سی به دلیل وجود الیاف شیشه از مقاومت بالایی برخوردار است. این متریال در برابر ترک خوردگی، ضربه و شرایط آب و هوایی و همچنین زلزله مقاوم بسیار است.
- ظاهری زیبا:جی اف آر سی قابلیت تولید به رنگها و بافتهای مختلف را دارد و این ویژگی به معماران امکان میدهد تا از نظر زیبایی به تنوع بالایی دست پیدا کنند. جی اف آر سی راهمچنین میتوان با مصالح دیگر مانند فلز، چوب و سنگ نیز ترکیب کرد.
- تعمیر و تغییر آسان: در صورتی که به هر دلیلی نیاز به تعمیر و تغییر قطعات در نما باشد، به دلیل اینکه بهصورت خشک نصبشده، بهراحتی این کار در نمای جی اف را سی gfrc / grc انجام میگردد.
- سبک سازی ساختمان: همه طراحان و مهندسین در انتخاب متریال ها به مقوله سبکسازی اهمیت میدهند. از آنجایی که روش نصب جی اف را سی بدون ملات و بهصورت خشک هست، وزن کلی نما نسبت به خیلی از متریال های نما کاهش مییابد.
- ارزشآفرینی برای ساختمان: همانطور که کالاهای برند و مارکدار برای مشتریان خود اعتبار ایجاد میکنند، یک ساختمان با نمای متفاوت و خاص هم میتواند چند برابر برای مالکان و ساکنان خود ایجاد ارزش و اعتبار نماید. نمای ساختمان اولین تصویری است که از هر ساختمان در ذهنها باقی میماند. نمای جی اف ار سی gfrc / grc میتواند برای مالکان، مجریان، طراحان و ساکنان آن ارزش و اعتبار ایجاد نماید.
