نمای سنتی | نمای سنتی ایرانی | طراحی نمای سنتی ایرانی

نمای سنتی | آجر نما سنتی

ایناب را در اینستاگرام دنبال کنید


نمای سنتی و اصالت شهر

گسترش شهرها در چند دهه اخیر باعث شده است تا پیش از آنکه چشمان بیننده با معماری جدید شهری خو بگیرد، طرح های دیگری به اجرا درآیند.  همۀ آدم ها این روزها از تغییرات ناگهانی اطرافشان ناخشنودند.  خیلی از جوانان نسل جدید دوست دارند به قسمت های قدیمی شهر بروند و نمای سنتی  خانه ها و مغازه ها را در آنجا ببینند. شهرداری ها هم به این نتیجه رسیده اند که محله های قدیمی را با همان نمای سنتی شان بازسازی کنند و یا اینکه اگر ساختمان جدیدی قرار است در بافت سنتی شهر اجرا شود، ملزم به رعایت ساخت نمای سنتی باشد. 

این مسائل باعث شده تا معماران به سمت نمای سنتی گرایش پیدا کنند. استفاده از نمای سنتی می­تواند اصالت کار شما را نشان دهند و همچنین به شهر چهرۀ زیباتری ببخشد. چهر­ه ای که برای انسانی که به گذشته اش تعلق خاطر دارد، بسیار آرامش­ بخش خواهد بود.

نمای آجری | نمای سنتی
نمای آجری | نمای سنتی

معماری سنتی و انواع آن در مناطق مختلف کشور

احتمالا این سوال برای شما پیش آمده که معماری سنتی دقیقا چیست و چه نوع معماری را می­ توان معماری سنتی نامید.  در یک معماری مدرن می توان از نمای سنتی استفاده کرد؟ برای پاسخ به سوالاتتان درباره معماری و نمای سنتی با ما همراه باشید. معماری سنتی در ایران دارای ویژگی های خاصی است.  این معماری در فضای شهرهایی مثل تهران، معمولا به آن دسته از بناهایی اطلاق می شود که با الگوی دوره قاجار ساخته شده باشند.  یکی از معروف ترین انواع معماری سنتی سر در باغ ملی است. این سر در که خودش به تقلید از معماری فرنگی یا کلاه فرنگی غربی ساخته شده است زمانی معرف نوع جدید معماری در تهران بود و امروزه به نمادی از اصالت شهر تهران تبدیل شده است.

از آنجایی که معماری مناطق مختلف در ایران با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی آنجا طراحی شده است، معماری سنتی در هر جای ایران ویژگی های مختص به خود را دارد. بعضی از شهرهای توریستی مثل یزد هم علاوه بر اینکه بافت سنتی در مرکز شهر باید حفظ گردد، اگر خانه ای در این قسمت ها ساخته شود باید با همان معیار معماری سنتی و نمای سنتی خانه های یزدی باشد.

نمای آجری سنتی با استفاده از آجر های سنتی مرغوب

نمای آجری سنتی با استفاده از آجرهای سنتی اجرا می شود اما اکنون  این آجرها در مقایسه با آجرهایی که در گذشته استفاده می شده اند، کیفیت بالایی داشته و خواص قابل قبولی دارند. یک معمار می تواند با اطمینان از کارایی آجر های سنتی از آنان برای طراحی نماهای زیبا استفاده کند. استفاده از تکنولوژی روز پخت و کوره های مجهز، مواد اولیه مرغوب و … باعث پیشرفت چشمگیر خواص این آجرها در طول زمان شده است. نوع ماده اولیه استفاده شده ، مدت زمان پخت، شکل آجر ، رنگ آجر می تواند با یکدیگر تفاوت داشته باشد و بر قیمت تمام شده آن تاثیر بگذارد. استفاده از این آجرها برای طراحی نما باعث به کارگیری ترکیبی از طرح های سنتی و تکنولوژی روز می شود.

نمای سنتی | آجر نما سنتی
آجر نما سنتی
نمای سنتی | آجر نما سنتی
آجر نما سنتی
نمای سنتی | آجر نما سنتی
آجر نما سنتی
نمای سنتی | آجر نما سنتی
آجر نما سنتی
نمای سنتی | آجر نما سنتی
آجر نما سنتی

نمای ساختمان، نماهای سنتی و اصول شهرسازی

امروزه مدیران شهری به این نتیجه رسیده اند که ساختن نماهایی که هیچ تناسبی با فرهنگ منطقه ندارد و در هماهنگی با سایر بناها نیست، آسیب جدی به زیبایی شهر می زند. معماران قدیمی بدون اینکه از این اصول آگاهی داشته باشند در طراحی بناهایشان آن را رعایت می کردند. اگر شما در یک فضای جدید شهری زندگی می کنید به کار بردن نمای سنتی اشکالی ندارد به شرط آنکه بتوانید آن را با معیارهای معماری مدرن در هماهنگی قرار دهید. اتفاقا استفاده از نمای سنتی در این صورت به زیبایی بصری در شهر کمک هم خواهد نمود. اگر هم در قسمت های بافت قدیمی شهر تصمیم به ساخت یک بنای مدرن گرفته اید، نگران نباشید. شاید برایتان جالب باشد که در بسیاری از شهرهای مهم جهان مثل شانگهای یا لندن قسمت های قدیمی شهر مدرن ترین بناها را با نمای سنتی در هم آمیخته اند.

نمای مسجد | نمای اسلامی
ترکیب معماری سنتی با متریال جدید جی اف ار سی در مساجد

پیشینه کاربرد نماهای سنتی در ایران

استفاده از نماهای سنتی در ساختمان های جدید برای اولین بار توسط اروپایی ها در ایران به کار گرفته شد.  در دوره پهلوی اول هنگامی که تفکرات ملی گرایانه در اوج خود قرار داشت و در عین حال شهرها به سبک غربی بازسازی می شدند.  علاقه به تلفیق دو نوع از معماری در میان سیاستمداران شکل گرفت. آن ها می خواستند شهری مدرن ولی با اصالت ایرانی داشته باشند. به همین دلیل از طراحان اروپایی خواستند که برای ساختمان های جدید شهر نمای سنتی طراحی کنند. نمونه ای از نمای سنتی را می توانید در سردر موزه ایران باستان که الهام گرفته از معماری ساسانی است و یا سردر وزارت امور خارجه ملهم از تزئینات معماری ببینید.  البته این سبک را به سبک کلاسیک هم می شناسند.  ولی در معماری، لغت کلاسیک را معمولا برای سبک رومی و یونانی به کار می برند.

این سبک از معماری به سرعت میان مردم هم علاقه مندانی را یافت و بسیاری از کسانی که به تاریخ ایران باستان علاقه داشتند در ساختمان مغازه ها، خانه ها و شرکت ها از نمای سنتی تاریخ باستان ایران استفاده کردند. مخصوصا معماری دوره هخامنشی، هر چند آجرکاری های معماری ساسانی برای ساخت نماهای سنتی در شهرها قابلیت اجرایی بیشتری دارد و نتیجه ای هماهنگ تر با فضای شهری ایجاد می کند.


اگر نیاز به مشاوره  رایگان درزمینهٔ  نمای ساختمان دارید  با شماره 05142222550 و یا 09913377500 تماس بگیرید.

بایدها و نبایدها در طراحی نمای سنتی

البته نمای سنتی تنها محدود به دو دوره باستانی و یا دوره های نزدیک تاریخی مثل قاجار نیست. مطالعات معماری اسلامی در ایران بسیار گسترده است و بسیاری از سبک های مختلف معماری مثل معماری صفوی، ایلخانی یا سلجوقی را هم در بر می گیرد. هر کدام از این بناها تزئینات منحصر به فردی دارند که می توانند در شکوه و چشم نوازی بناهای امروزی هم به کار بیایند. برای مثال آجرکاری های دوره سلجوقی، گچ کاری های ایلخانی و کاشی های آبی دورۀ صفوی اگر در جای خود و با طراحی مناسب و در هارمونی با سایر المان ها به کار گرفته شود در زیبایی ساختمان اثرگذار خواهد بود.

نمای سنتی
آجر سنتی

نمای سنتی علاوه بر اینکه زیبایی ساختمان شما را زیباتر می­ کند، در حفظ انرژی نیز مؤثر است. معماری سنتی ایرانی با شرایط اقلیمی ایران هماهنگ است و نمای ساختمان اگر با مصالح درست اجرا شود در مصرف بهینه انرژی اثرگذار خواهد بود.  البته باید این نکته را در نظر داشت که طراحی در معماری سنتی بسیار اهمیت دارد. شما می توانید یک نمای سنتی ببینید و از آن خوشتان بیاید ولی باید دید که فضای شما قابلیت اجرای این طرح را به همان شکل دارد. برای همین لازم است تا از طراحانی کمک بگیرید که با نمای سنتی و طراحی آن آشنایی داشته باشند. اجرای طرح­ نمای سنتی هم اهمیت زیادی دارد. مصالح به کار رفته و مقاومت آن­ها در برابر سرما و گرما یا انجام طرح با دقت و مهارت، از نکاتی است که در گرفتن نتیجه موفق نقش اساسی دارد.

نمای جی اف ار سی | gfrc | grc
نمای جی اف ار سی | gfrc | grc

استفاده از جی اف ار سی  GFRC  در نمای ساختمان سنتی

در سال های اخیر بناهای سنتی مثل یک شناسنامه برای فضاهای شهری عمل کرده است. بسیاری از ساختمان های قدیمی بازسازی و برای استفاده عمومی بازگشایی شده اند. مهم ترین اصل در این بناها بازسازی اصولی، مقاوم و در عین حال کم هزینه است.  نمای ساختمان سنتی باید در شکل اولیه خود احیا شود و از طرف دیگر از موادی استفاده شود که در برابر آسیب هایی مثل باران های اسیدی و آلودگی مقاوم باشند. دیگر مصالح قدیمی نمی توانند این هدف را تأمین کنند برای همین باید از مصالحی استفاده کرد که هم قابلیت شکل گیری برای طراحی های سنتی را داشته باشند و هم در شرایط امروزی شهرها قابل استفاده باشند. امروزه با مصالح GFRC می توان به سرعت نمای ساختمان سنتی را با بازدهی بالا ترمیم و بازسازی کرد.

نمای مسجد | جی اف ار سی | gfrc | grc
نمای مسجد | جی اف ار سی | gfrc | grc

استفاده از پنل های پیش ساخته جی اف ار سی (GFRC) علاوه بر اینکه در زمان بازسازی صرفه جویی می کند، نتیجه کار را هم تضمین می نماید. در ساخت نمای سنتی برای بناهای جدید، طراحی های یونیک جی اف ار سی (GFRC) طبق سلیقه و نیاز شما برای استفاده در نمای سنتی وجود دارد که با کمک معماران و طراحان می توانید هر آنچه که برای نشان دادن یک نمای سنتی بی نقص و فوق العاده نیاز دارید، انتخاب کنید. اجرای طرح نمای سنتی با جی اف ار سی (GFRC) احتیاج به تجربه کافی نیز دارد.  اندازه و قطر جی اف ار سی (GFRC) در پنل های از پیش ساخته شده باید با اصول معماری سنتی هماهنگ باشند و ما به شما توصیه می کنیم که از خدمات متخصصین اینابکو در این زمینه مشاوره بگیرید.

مزایای استفاده از جی آر سی در نما

جی اف آر سی نمای پیشرفته ای است که در آن به جای به کارگیری از فولاد در بتن از الیاف شیشه در قطعات پیش ساخته استفاده می شود. این روش ازلحاظ ایمنی و اقتصادی روشی مناسب و مقرون به صرفه ای است. استفاده از جی اف آر سی از دهه شصت میلادی توسط انجمن پیش ساخته های بتنی کانادا صورت گرفت و توانست پاسخگوی نوآوری ها در طراحی سازه باشد. جی اف آر سی در مقابل با  بتن معمولی مقاومت خمشی و کششی بالایی دارد و این ویژگی آن باعث شده است در صنعت ساختمانی استفاده از آن رواج پیدا کند.

نمای مسجد | جی اف ار سی | gfrc | grc
جی اف ار سی | gfrc | grc

جی اف ار سی gfrc در نمای مساجد

در بسیاری از مناطق مساجد را به سبک معماری چندین سال پیش می سازند. چرا که با وجود همه پیشرفت هایی که ساختمان سازی داشته است، بازهم مردم فکر می کنند که مساجد حتما بایستی گنبدی شکل باشد و از آجر و مصالحی این چنینی در ساختمان آن به کار رود. در صورتی که این چنین نیست و مساجد در ادوار مختلف تاریخ برای مسلمانان جزء با اهمیت ترین مکان ها بوده است. به همین دلیل همواره از بهترین و متریال و تکنولوژی روز برای مساجد استفاده می کرده اند. خب در زمان ها گذشته آجر و گنبدی کردن جزء بهترین روش ها بوده است که مورد استفاده قرار می گرفته است. امروزه نیز باید از متریال هایی جدید و خاص در مساجد استفاده شود زیرا این مکان برای ما مسلمانان از اهیمت بسیار بالایی برخوردار است.

نمای مسجد | نمای اسلامی | جی اف ار سی | gfrc | grc
نمای مسجد | نمای اسلامی | جی اف ار سی | gfrc | grc

متریال های جدید به جای سنتی در مساجد 

خب همانطور که اشاره شد مساجد اهمیت بالایی دارند و بایستی به ظاهر آنها نیز اهمیت داده شود. نما برای مسجد در نزد افرادی که مسلمان نیستند اعتبار و ارزش می آورد. به صورت کلی نما به ساختمان اعتبار و ارزش می بخشد. به همین دلیل باید از تکنولوژی روز در این مکان ها استفاده شود. یکی از جدیدترین تکنولوژی ها و مناسب ترین ها برای نمای مسجد، جی اف ار سی GFRC می باشد. این متریال با توجه به اینکه محدودیتی در طراحی ندارد می توان انواع طرح ها و شکل های اسلامی را با آن طراحی کرد. با استفاده از طرح های و معماری اسلامی مساجد زیبا تر و منحصر به فرد تر می شوند. امروزه در مسلمانان در سراسر دنیا از این متریال بهره برده اند و در مساجد استفاده کرده اند.

اگر نیاز به مشاوره  رایگان درزمینهٔ  نمای ساختمان دارید  با شماره 05142222550 و یا 09913377500 تماس حاصل نمایید.
همچنین می توانید از طریق واتساپ یا  تلگرام با همکاران ما در ارتباط  باشید.

 

همکاری با ایناب
همکاری با ایناب
چرا ایناب
چرا ایناب

 

2 دیدگاه برای “نمای سنتی | نمای سنتی ایرانی | طراحی نمای سنتی ایرانی

  1. میترا دهحبه گفته:

    سلام وقت بخیر برای اجرای نمای ساختمان ایرانی سنتی شما نیروی اجرایی دارید؟

    • محمد اسلام دوست گفته:

      سلام

      باید نما بررسی بشه دوست عزیز بستگی به متریال و طرحی هست که در نما قصد استفاده و اجرا دارید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *