معماری سنتی؛ آیینه تمام نمای جذابیت های بی نظیر تاریخی
سبک معماری سنتی که در قدیم برای ساخت بناها و ساختمان های مختلف، کاربرد داشته است، از سبک های معماری بی نقص و خارق العاده ای محسوب می شود. جالب اینجاست، در ساختار این نوع معماری، وسایل و ابزارآلات پیشرفته بکار نمی رفت اما خانه هایی که با استفاده از این نوع معماری ساخته می شدند دارای ظرافت، استحکام و جذابیتی منحصر به فرد بودند به گونه ای که معماران و طراحان نسل های بعد نیز از این سبک معماری بهره برده اند.
وقتی اسم معماری سنتی به میان می آید، همه ما ناخودآگاه به یاد خانه های خشت و گلی با حیاط های سرسبز و تماشایی و حوض آبی زیبایی در وسط این حیاط می افتیم. گلدان های کوچکی که دورتا دور حوض چیده شده و پنجره های مشبک و رنگارنگی که با انعکاس نور خورشید درون اتاق، هوش از سر هر بیننده ای می برند.
معماری سنتی؛ نمایش شکوه و عظمت تاریخ
معماری سنتی چیست ؟
معماری سنتی، به معماری مورد کاربرد مردمان یک شهر یا ناحیه گفته می شود. معماری سنتی در ایران، سبکی جذاب و خیره کننده از معماری تاریخی است که در زمان های گذشته از آن استفاده می شد. این نوع معماری، گویای تاریخ پرعظمت و پرقدمت ایران است که از جذابیت های خارق العاده بصری نیز برخوردار است.
اصیل ترین و برجسته ترین نمونه های معماری سنتی
معماری سنتی ایرانی که در قدیم استفاده میشد، به گونه ای، تداعی کننده فرهنگ جامعه قدیم بوده است. معماران و طراحان قدیمی، اغلب توجه زیادی به ظرافت و زیبایی معماری خانه ها داشتند. و بیشتر سعی می کردند حداکثر تلاش و توجه شان روی تزیین و زیباسازی نمای داخلی خانه ها باشد. معماری بومی و سنتی ایرانی، به طور حیرت آوری با شرایط اقلیمی مختلف کاملا سازگار است و در آن، بدیع ترین و اصیل ترین طراحی ممکن به کار رفته است.
از نمونه های معماری سنتی می توان به بنای تخت جمشید به عنوان یکی از باشکوه ترین و مشهورترین نمونه های شگفت انگیز معماری ایرانی اشاره کرد. این بنای عظیم و خیره کننده، با زیبایی وصف ناپذیر خود، تمامی ویژگی ها و صفات یک معماری ایرانی را درخود جای داده و با نمای زیبا، پرعظمت و مستحکم خود جلوه ای تکرار نشدنی از شبستان ها، ستون ها، ایوان ها و نقش های برجسته را، با توجه به شاخص های ویژه معماری ایرانی و اصالت تمدن این مرز و بوم، از خود به یادگار گذاشته است.
از دیگر بناهایی تاریخی مشهور با معماری سنتی می توان به بافت تاریخی یزد از جمله، مسجد جامع و بادگیرهای زیبای آن اشاره کرد.
ویژگی های منحصر به فرد معماری سنتی ایران
از جمله ویژگی های خاص و منحصر به فرد معماری سنتی ایرانی می توان به:
- طرح های متقارن، همگن و یکسان
- معماری گویا و برونگرا
- معماری مینیمالیسم (ساده گرایی)؛ بر اساس این نوع نظریه از معماری، طراحان و معماران، ساختار آثار و ابنیه را بر پایه سادگی بنا می نهند و از روش هایی ساده و خالی از پیچیدگی معمول استفاده می کنند. به بیان دیگر فرم خاص شکل های هندسی، مشخصه این سبک می باشد. این نوع طراحی از قرن 20 ام میلادی آغاز شد و تاکنون ادامه دارد. معماری مینیمال در واقع معماری است که در آن فقط عناصر اصلی حفظ و استفاده می شوند.
- بکارگیری روح زندگی و انسان شناسی و معرفت شناسی در آثار سنتی
- کاربرد تقارن و عدم تقارن در معماری
- داشتن حس تعهد و احترام نسبت به بقای پیوند بنا با سبک های پیشین
- معماری خانه ها و بناها در این سبک از معماری، با معماری بناها و ساختمان ها در آن ناحیه، همخوانی و سازگاری دارد.
- استفاده از نور طبیعی عامل تفاوت میان طرح های مختلف معماری سنتی ایرانی محسوب می شود.
- توجه فوق العاده به ریزه کاری ها و ظرایف هنر ایرانی در طراحی و معماری ساختمان ها و نمای بناهای ایرانی مانند خانه ها، مساجد و…
- توجه ویژه به قرینگی اتاق ها، ستون ها، و نمای کلی ساختمان و برجسته کاری های شاهکار و زیبا در نمای آنها
- به کار گیری نقش های بدیع و اصیل ایرانی در تزیین و آرایش معماری ها
- نمایش بخش مهمی از میراث فرهنگی کشور
- این سبک از معماری به گونه ای باور نکردنی با سبک زندگی مردم و شکل و طبقه اجتماعی منطقه پیوند دارد.
- این سبک معماری با شرایط محیطی و طبیعی منطقه همخوانی و هماهنگی کامل دارد.
- معماری سنتی در حقیقت، یک سبک معماری پویا می باشد.
- به طور ذاتی این سبک معماری به تمدن و میراث فرهنگی پرقدمت گذشته، وابستگی دارد.
- به طور کلی این سبک معماری شامل هیچ گونه تقلید، منبع یا الگویی خاص یا فردی نمی باشد.
- این سبک معماری در حقیقت با بهره گیری از تکنیک های سنتی ساخته شده است.
- یکی دیگر از ویژگی های خاص و هنرمندانه این نوع معماری استفاده مجدد از مصالح ساختمانی می باشد.
- این معماری پایدار و مقاوم می باشد.
- این نوع از معماری مانند کتابی گویا، جامع و کامل از تمدن و معماری معاصر می باشد.
اهمیت و شگفتی های خارق العاده معماری سنتی
همانطور که گفتیم، معماری سنتی از ظرافت و جذابیت خاصی برخوردار است. یکی از نکاتی که باعث جذابیت این سبک از معماری شاهکار و شگفت انگیز ایران شده است، جزئیات دقیق و منحصر به فردی است که در طراحی و ساختار معماری سنتی ایران به کار رفته است. مثلا اگر دقت کرده باشید در اکثر خانه های سنتی، درب های ورودی، دولنگه و چوبی می باشد و هر لنگه از كوبه ای جداگانه برخوردار است.
در معماری سنتی، انسجام و وحدتی که در معماری ظاهری و فضای درونی این بناها وجود دارد، به خوبی حفظ و رعایت می شود. در این نوع معماری، در سردر ورودی اکثر خانه ها، هلالی زیبا و تزئینی قرار داشته که نه تنها جنبه زینتی داشته، بلکه در فصل زمستان مانع از ریزش برف بوده و در تابستان ها نیز مانعی برای تابش مستقیم آفتاب به شمار می رفته است.
معماری سنتی و طراحی داخلی خانه های قدیمی ایران
از همین نامی که دارد مشخص می شود که آثار ایده های خاص و کاملا متفاوت با طراحی دکوراسیون داخلی امروزی یا همان مدرن در خود دارد که به گفته ی اکثر بزرگان این علم از بی عیب ترین طراحی ها می باشد به دلیل این که با اینکه امکانات و وسایل پیشرفته ای نداشتندبا این همه ریز بینی خانه هایی درست می کردند که طراحان آینده هم از آن طراحی های زیبا استفاده می کردند. معمارهای سنتی تمام توجه شان به داخل خانه بود و نمای خانه زیاداهمیتی برایشان نداشت. متنوع ترین و پراستفاده ترین قسمت خانه اندرونی خانه نام داشت تا ساکنان خانه احساس خستگی و تکرار نکنند. حیاط اندرون هیچ راهی به جز راهروی ورودی نداشت که آن هم پیچ و تاب می خورد تا ساکنان خانه از چشم نامحرم دور نگه داشته شوند. همه اینها باعث شده که معماری خانه های سنتی ایران را یک معماری درونگرا نامیده شود.
اتاق ها در یک خانه سنتی به دلیل اهمیت و استفاده ای که دارند دور تا دور حیاط چیده می شدند. اتاق های تابستانی بیشتر روی ضلع جنوبی قرار می گرفتند تا در طول روزهای تابستان، کمتر در برخورد با آفتاب باشند و اتاق های زمستان نشین، روبه روی اتاق های تابستانی و دقیقا روی ضلعی می نشستند که در طول روز، بیشترین آفتاب به آنها برخورد کند. فضاهای دیگر هم مثل انبار، آشپزخانه و اصطبل در ردیف دوم و پشت اتاق ها قرارمی گرفتند.
از در یک خانه ایرانی که بروی تو، می افتی وسط یک فضای سرپوشیده که به اش می گفتند هشتی. بعد با یک زاویه 90 درجه، جلویت یک راهرو که بعضی از زمان ها می توانست شیب کمی هم داشته باشد قرار می گرفت. به آخر راهرو که می رسیدی، اگر آشنا نبودی به بیرونی راهنمایی می شدی و اگر آشنا بودی و محرم ساکنان خانه، می توانستی مستقیم پا به اندرونی بگذاری.
خانه ها و حیاط های بزرگ خانه های قدیمی، اکثراوقات به گونه ای ساخته می شدند تا از جهت تابش نور خورشید ب بهترین نحو ممکن استفاده کنند، از بادهای نامناسب و توفان های منطقه ای در امان باشند و رو به سمت بادهای مطبوع داشته باشند.
حیاط خانه های مناطق کویری، حداقل نیم متری پایین تر از سطح کوچه بود. در بعضی خانه ها حتی وسط حیاط اصلی هم می توانید یک حیاط عمیق تر به نام «گودال باغچه» ببینید. تمام این تمهید ها برای عمیق کردن حیاط و سایه گیر بودن وسرد شدن خانه استفاده میشد.
معرفی نمای جی اف ار سی (gfrc)، جدیدترین محصول نمای ساختمان
نمای جی اف آر سی نوعی نمای پیش ساخته است که انتخابی محبوب برای معماری سنتی می باشد، زیرا جی اف ار سی قابلیت تولید طرح های سفارشی با سبک سنتی را دارد همچنین می توان جی اف ار سی را در رنگ های متنوع و سفارشی تولید کرد.
جی اف ار سی در معماری سنتی از این جهات نیز مورد توجه است که؛ از دوام و استحکام بالایی برخوردار است و وزن سبکی دارد و مهم ترین موضوع انعطاف پذیری طرحی آن است که میتوان با توجه به موقعیت پروژه و سبک طراحی قالب سازی سفارشی انجام داد. همچنین جی اف ار سی مقاومت بالایی در برابر ضربه و زلزله را داراست و از وزن سبکی برخوردار می باشد. برای اطلاعات جامع از جی اف ار سی ایناب کلیک کنید.
اگر نیاز به مشاوره رایگان درزمینهٔ نمای ساختمان دارید با شماره 05142222550 و یا 09913377500 تماس حاصل نمایید.
همچنین می توانید از طریق واتساپ یا تلگرام با همکاران ما در ارتباط باشید.
سلام:مطالب مفید بود استفاده کردم.متشکرم